Zdrowe ciastka jaglane

Jeżeli myślimy, że słodycze muszą być niezdrowe, to się bardzo mylimy. Choć na rynku ciągle jest ich niewiele, to możemy spotkać ciasta czy ciasteczka, które nie zawierają mąki pszennej, białego cukru czy tłuszczu palmowego.

Z czego się robi ciastka jaglane?

bezglutenowe ciasteczka jaglanePrzeważnie ciasteczka i także wszelki wypieki, które możemy spotkać w cukierniach, zawierają mąkę pszenną, gdyż jest ona najtańsza i uniwersalna. Jej wadą jest znikoma ilość wartości odżywczych i też zawartość glutenu, a więc nie każdy może ją spożywać. Osoby chore na celiakię, muszą szukać wypieków z mąki owsianej, jaglanej, ryżowej czy kukurydzianej, ponieważ one są wolne od glutenu. Zawsze najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne robienie ciastek w domu, ponieważ mamy wtedy stałą kontrolę nad tym co jemy. Dobrą propozycją dla takich osób są bezglutenowe ciasteczka jaglane, które można w kilka chwil przygotować w domu. Ich podstawowym składnikiem jest mąka jaglana, którą dostaniemy niemalże w każdym, dużym sklepie spożywczym. Powstaje ona przez zmielenie całego ziarna prosa, które jest bogate w witaminy i minerały cenne dla naszego organizmu. Jeżeli decydujemy się na samodzielne ich przygotowanie, to potrzebujemy zaledwie kilku składników. Jest to mąka jaglana, jajka, masło lub olej kokosowy, nieco słodu w postaci cukru trzcinowego, miodu czy syropu z agawy oraz dodatków, które najbardziej lubimy. Mogą to być orzechy, pestki dyni i słonecznika, mak czy suszone owoce. Gotowe ciasteczka są kruche i delikatne w smaku.

Takie ciastka każdy z nas może wykonać i mieć je w zapasie, w razie nieprzewidzianej wizyty gości. z powodzeniem mogą je spożywać dzieci, osoby z cukrzycą czy będące na diecie odchudzającej, ale przede wszystkim chorujące na celiakię, bo nie zawierają glutenu.