Domowy jogurt, czyli zdrowy jogurt

 

W dzisiejszych czasach, gdy ze wszystkich stron doganiają nas informacje, że powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy, czytać etykiety i zdrowo żyć, niektórzy wciąż boją się, że nie jest to łatwe zadanie. Że aby zdrowo jeść, trzeba wydać więcej pieniędzy, zainwestować w drogie sprzęty i kupować składniki o dziwnie brzmiących nazwach.

Jogurt stworzony z natury w domowym zaciszu

naturalny domowy jogurtPrzykładem na to, że jeść zdrowo można naprawdę tanio i nie potrzebujemy do tego żadnych specjalistycznych urządzeń, może być proces, podczas którego wytworzymy naturalny domowy jogurt. Wbrew powszechnej opinii, nie jest to nic skomplikowanego, z czym nie poradzimy sobie sami. Z rzeczy, których możemy nie posiadać normalnie w domu, będziemy potrzebować tylko startera z kulturą żywych bakterii, który posłuży nam do zaszczepienia naszego mleka. Jogurt możemy zrobić z dowolnego, pasteryzowanego mleka. Jeśli nasze mleko jest niepasteryzowane, wystarczy, że zagotujemy je przed przystąpieniem do kolejnych czynności. Aby zrobić swój własny jogurt, należy podgrzać mleko do 45 stopni Celsjusza, dodać do niego bakterie jogurtowe i dokładnie wymieszać. Następnie przelać mleko do słoika i zakręcić, po czym przechowywać przez jakieś 6-10 godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie nasz produkt będzie już gotowy do spożycia i pozostanie zdatny do jedzenia przez kolejne 7 dni. Dzięki wytworzonemu jogurtowi będziemy mogli też zaszczepić kolejne mleko, wytwarzając jego kolejną porcję – warto więc pamiętać o tym i zostawić trochę jogurtu na taką „inwestycję”.

Domowy jogurt ma zdecydowanie lepszy, odświeżający smak i jest zdrowszy od produktów, które są dostępne w sklepach, ponieważ nie dodajemy do niego żadnych ulepszaczy, barwników lub konserwantów. Nie wydłużamy sztucznie terminu jego ważności, oddajemy go całkowicie działaniu natury.